Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Varga László, az MSZP elnökhelyettese sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a kötöttpályás közlekedés állapota tragikus pontra süllyedt. Lázár János, illetékes miniszter ígéretei pedig közel sem elegendők ahhoz, hogy a vasút és a HÉV felzárkózzon az európai színvonalra.

Varga László, az MSZP elnökhelyettese  hangsúlyozta, az elmúlt két évben több mint 200 új, modern vasúti jármű beszerzésétől állt el a kormány, így pedig a mostani hangzatos kijelentések a fejlesztésekkel kapcsolatban közel sem meggyőzők.

Az elmúlt hónapokban számtalanszor adott témát a közéletnek a hazai vasútrendszer állapota, Varga László is számos sajtótájékoztatón próbálta meg felhívni a figyelmet az egyre súlyosbodó problémákra. Balesetveszélyes motorvonatok, késések tömkelege és bezárt vonalak jellemzik a magyar vasutat, a tragikus helyzetet pedig már maga a kormány sem tagadja. Részükről csupán bátortalan ígéretekre telik, a gyakorlatban ezek azonban akkor sem lesznek elegendők, ha megvalósulnak.

A következő 10 évre a pályafelújításra szánt összeg csak a legkritikusabb állapotban lévő gócpontok megszüntetését teszi lehetővé, a lassújelek felszámolása valósítható meg, azonban érdemi, valós előrelépést nem tesz lehetővé. Ehhez többezer milliárd forintra lenne szükség, a most beharangozott összeg gyakorlatilag arra elég, hogy a 10-15 évvel ezelőtti szolgáltatási színvonalat visszaállítsák.

A járműbeszerzéseket tekintve szintén nem hallani jó híreket, hiszen Lázár János biztató mondatai után pár nappal kiderült, a 80 villamos motorvonat beszerzésére kiírt keretmegállapodás meghiúsult, a beruházás nem valósul meg.

Érdemes emlékezni arra, hogy a nyáron hasonlóképp nem valósult meg 115 új villanymozdonynak a beszerzése sem, annak ellenére, hogy a közbeszerzésnek már győztese is volt. A felsorolást pedig a bő egy évvel ezelőtt visszavont pályázattal lehetne folytatni, mely alkalmával 50 új motorvonat beszerzése mondott csődöt. Összességében tehát 130 motorvonat és 115 villanymozdony beszerzésétől állt el a kormány az elmúlt két évben, emelte ki Varga László.

Az MSZP elnökhelyettese szerint az elmúlt időszak megvalósítatlan mozdonybeszerzéseit követően nehezen hihető el az építési- és közlekedési miniszter hangzatos ígérete.

Kritikus állapotban van azonban a hazai HÉV-hálózat is, mely egyfajta sziget-üzemben működik, hiszen nem kapcsolódik sem a vasúthálózathoz, sem a többi HÉV-hez, így a hálózat nem egységes és átjárható. Lázár János ezzel kapcsolatban is tett ígéreteket, azonban a valódi előrelépés a HÉV-hálózat integrálása volna.

Emellett felújítást igényelne az utasperon és a pályatest  is, valamint új járművekre van szükség. A legtöbb HÉV-mozdony a ’60-as években készült, a fiatalabbak pedig csupán 10 évvel készültek később, így ma gyakorlatilag időutazás ezeken utazni.

A szocialista politikus szerint nem csak a vasúthálózat kapcsán tett kijelentések megkérdőjelezhetők, hanem a HÉV-et érintő ígéretek is. Sokkal nagyobb nagyságrendű erőforrás-ráfordítása lenne szükség a valódi fejlesztések és a modernizálás érdekében, ezért Varga László arra szólítja fel az illetékeseket, hogy vegyék figyelembe a szakértői javaslatokat, tegyenek érdemi lépéseket, a kormány pedig ne reptérvásárlásra költsön, hanem valódi vasútfejlesztésre.

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: