Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Bár a Mi hazánk nyújtott be egy választási törvény módosítást, de nem ez az első esett amikor a Fidesz és az állellenzéki széljobbos alakulat között szövetség jön létre. Most azonban ez komoly slamasztikába sodorhatja az ellenzéki pártokat.

Már unásig megírta a sajtó, hogy egy teljes új választási rendszer jöhet a fővárosban, pontos részleteket még nem lehet tudni, de az borítékolható, hogy az amúgy is nehézkesen összeálló ellenzéki összefogás minden eddig megállapodásai felülíródnak.

Bár a DK már hivatalosan is megállapodást kötött az MSZP-vel és a Párbeszéddel, azonban ezeket a létrejött megállapodásokat ez a törvénymódosítás lényegében annullálja.  Ráadásul minden jel szerint a Momentum lehet az a szereplő, akik miatt komoly esélyt kaphat a Fidesz Budapesten.

A kerületi szinteken is messze volt még az egység a II. kerület, Óbuda, Újbuda, XIII. kerület, XVIII. kerület és Kispest kivételével még messze a teljes ellenzéki összefogás, nyilván vannak árnyalatok, valahol könnyebb lesz feloldani a helyzetet valahol pedig nagyon úgy tűnik, hogy nem is fog létrejönni  a teljes ellenzéki egység.

Azzal hogy a fővárosi közgyűlésbe nem a polgármesterek lesznek a képviselők, hanem listáról kerülnek be majd a városatyák a kerületi megállapodások is zárójelbe kerülnek és beindulhat a listaállító matek.

Amit jelen helyzetben korántsem lesz könnyű megoldani, hiszen az eddigi 23 polgármester mellé még a pártszempontok is bekerülhetnek, ráadásul a Momentum álláspontja követhetetlen: bár helyben a mandátumokért szívesen megállapodnak Gyurcsány Ferenc pártjával, de pl az Európai Parlamenti választásokon már orrbefogásról beszélnek, amikor a DK-val kéne együtt működniük.

Folyosói információk szerint nem csak a fővárosi listán lesz nehéz az egyre furcsább politikát folytató Momentummal megállapodni. Az I. kerületben kifejezetten a Momentum miatt nem állt még össze az egység a párbeszédes V. Naszály Márta mögött, ahogy az V. kerületben és Zuglóban is a Momentum pártérdekei feszítik szét az ellenzéki összefogást.

Ahol nem a Momentum, ott az LMP vagy a Kutyapárt törheti meg az ellenzéki egységet. Újpesten, a XII. kerületben már be is jelentette, hogy lesz a Kutyapártnak polgármester jelöltje, a Ferencvárosban a kutyapárthoz közeli Baranyi Krisztina pedig nem akar megállapodni sem az DK-val, sem az MSZP-vel, hiába támogatták ezek a pártok 2019-ben a megválasztását.

Józsefvárosban az MSZP és Pikó András között nehéz feloldani az ellentétek, a szocialisták egy Facebook-posztban belebegtették, hogy külön indulhatnak a 2024-es önkormányzati választáson, ahogy Terézvárosban sem felhőtlen a momentumos Soproni Tamás viszonya a helyi MSZP-vel.

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: