Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Költségvetési Bizottság a heti ülésén került sor Varga Mihály pénzügyminiszter évenkénti meghallgatására. Vajda Zoltán, a testület MSZP-s elnöke, országgyűlési képviselő az ATV  reggeli Start című műsorában elmondta, szembesítette a minisztert a romokban lévő gazdasági helyzettel és azzal, mekkora csőd a munkásságának mértéke.

„Évente, úgy látom, 150 percet kapunk a pénzügyminiszterből, ezt a 150 percet próbáltuk jól kihasználni” – mondta el a Költségvetési Bizottság keddi üléséről Vajda Zoltán, a testület elnöke. Hozzátette, ő maga hónapok óta „bombázza” kérdésekkel Varga Mihályt, arra keresve a választ, mikor tesz eleget kötelezettségének és jelenik meg a bizottsági ülésen. Az MSZP-s országgyűlési képviselő elmondta, ugyan fideszes többség van az általa vezetett bizottságban is, igyekezett érdemi válaszokat kapni a pénzügyminisztertől.

 

Vajda Zoltán megjegyezte, a kormánypárti képviselők szótlanul ültek az ülésen, leginkább az volt érezhető, hogy csak azt várják, hogy véget érjen a bizottsági tárgyalás. Varga Mihály pedig formálisan válaszolt ugyan minden kérdésre, érdemben azonban legtöbbször nem.

A bizottsági ülésen elmondott expozé olyan képet mutatott, mintha „minden világ legjobbika” érkezett volna meg Magyarországra, mondta el Vajda Zoltán. Némely gazdasági mutató valóban javulást mutat, a többsége azonban mégsem ad okot a bizakodásra. Az infláció 9,9 százalék, ez leginkább a bolti akciókra hajaz Vajda Zoltán szerint, ahol azt próbálják elhitetni, hogy ennek örülni kell.

A szocialista politikus kiemelte, az egyszámjegyű infláció azonban nem lehet valódi cél, hiszen az ideális a 2-3 százalékos szint. Várhatóan azonban jövő év egészében is bőven e szint felett lesz az infláció. A gazdasági növekedést tekintve pedig „plusz nulláról” kell beszélni a kormány szerint, ami érthetetlen fogalom. A KSH az adatok kozmetikázása érdekében pedig az előző negyedévet utólag módosította, hogy a recesszió ne tartson újabb negyedévig.

Vajda Zoltán elmondta, nem akar arra gondolni, hogy a Központi Statisztikai Hivatal a kormány alá játszik adataival, hiszen, ha ez így van, akkor ténylegesen „banánköztársaság” szintjére süllyedt az ország. A statisztikai adatok áttekintését Vajda Zoltán a költségvetés számaival zárta, mely véleménye szerint teljesen szétesett. Ezzel szembesítette is Varga Mihályt, csődnek nevezte a miniszter munkáját.

A Költségvetési Bizottság elnöke elmondta, egy hírértékű elszólása volt a pénzügyminiszternek, mely szerint a jövő évre tervezett költségvetési hiánycélt 2,9 százalékra tervezi a kormány, a nagyon szigorú maastrichti kritériumok miatt.

Ezzel kapcsolatban Varga Mihály azt mondta, „áttekintik” a költségvetést februárban, várhatóan ezt a hiánycélt el fogják engedni, nehezen elképzelhető, hogy az idei bőven 5 százalékos hiánycél után ennyire visszaessen a mutató.

A német gazdaság is gyengélkedik, ennek pedig nagy hatása van a magyar gazdaságra, ez törvényszerű. Ezért fájdalmas, amikor Nagy Márton arról beszél, hogy a működő tőke beruházások pótolni tudják az uniós forrásokat. Vajda Zoltán szerint ez a kettő egyáltalán nem függ össze, a gazdaságfejlesztési miniszter szakmaiatlanságát mutatja kijelentése.

A konklúzió pedig az, hogy ha a német gazdaság gyengélkedik, akkor a működő tőke beruházások a németek felől hazánkban szintén visszaesnek, ez pedig ismét csak oda vezet, hogy igenis hatalmas szükség van az uniós forrásokra, melyek ugyan járnak hazánknak, de ehhez érthető módon teljesíteni kell az előírt feltételeket.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: