Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

„Egy nagy túrót”- küldte el melegebb éghajlatra a kormányt Karácsony Gergely tegnap az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, aki szerint a minisztérium azért akarja felrúgni a korábbi megállapodást a BKK-bérlettel kapcsolatban, mert “a Lázár-tárcának kell az a pénz, ami a fővárosnak járna”.

Az ATV Egyenes Beszéd műsorában Karácsony felidézte: 2010-ben megkötött egy megállapodást az állam és a fővárosi önkormányzat arról, hogy a Budapest-bérlet érvényes a városon belül minden szolgáltató járművére. Ez a megállapodás jelenleg is érvényben van – szögezte le. “Az Index hazudik” – fogalmazott a főpolgármester.

Hozzátette, hogy az említett 2010-es megállapodást ők biztosan nem fogják felmondani. Kifejtette, hogy a településen belüli közlekedés az önkormányzat, míg a helyközi közlekedés az állam feladata. Az agglomerációs közlekedés pedig egyszerre helyi és helyközi, “ebből származik minden probléma, hogy ezt 50 éve nem tudja a politika megoldani”.

Karácsony Gergely egy másik, 2016-os szerződésre is utalt, amikor szerinte “elvették” Tarlós Istvántól a HÉV-et, és mivel ezután az állam a városon belül is szolgáltatott, a főváros fizetett az államnak “valamennyi pénzt”.

De egy harmadik megállapodás is szabályozza a közlekedést – magyarázta a főpolgármester. Ez pedig arról szól, hogy az állam hogyan járul hozzá az egész budapesti helyi közlekedési rendszer támogatásához. Ez az összeg 2010-ben 30 milliárd forint volt, az elmúlt években pedig 12 milliárd forintra csökkent.

 

Majd Karácsony azt is kifejtette, hogy a kormány közeli Index.hu azért hazudik, mert egy olyan levélre hivatkoznak, amit a BKK vezérigazgatója írt a BKK igazgatótanács tagjainak. És az abban a levélben megfogalmazott állítások semmilyen összefüggésben nincsenek az Index állításaival” – mondta Karácsony Gergely.

A cikk ugyanis azt állítja, hogy a főváros kapott egy ajánlatot a kormánytól, amit ha elfogadott volna, akkor a BKK-bérlet újra érvényes lenne mindenhol. “Ez az állítás hazug. Ugyanis a kormány álláspontja, javaslata nem ez volt” – mondta a főpolgármester.

Karácsony Gergely szerint a kormány azt javasolta, hogy kössék meg újra az agglomerációs szerződést, amit a főváros egy magasabb összeggel fizetne az államnak. Ezen kívül a költségvetési törvényben szereplő 2024 évi 12 milliárd forintos normatív támogatását sem adta volna oda az állam.

Ebben az ajánlatban “nekünk azt kellett volna elfogadni, hogy mi többet fizetünk egyfelől, a 12 milliárdot nem kapjuk meg” – fejtette ki hozzátéve, hogy nem volt garancia arra sem, hogy a BKK-bérletek megmaradnak.

Szerinte azért nem akarja megkötni a kormány az agglomerációs megállapodást, mert ez vétójogot biztosít a fővárosnak a járatritkítások esetében. “Márpedig azt a minisztérium közölte velünk, hogy január elsejétől csökkentik a HÉV-eken a járatszámot és le is írták, hogy miért. Annyira rossz állapotban vannak a járművek, hogy nem tudják már ezt a járatmennyiséget kiszolgálni” – magyarázta Karácsony Gergely.

“Azt a hamis látszatot keltik, hogy ebben a vitában két egyenlő fél van, akik nem tudnak megállapodni. A nagy túrót!” – fakadt ki a főpolgármester. Ő úgy gondolja, hogy “Lázár János eldöntötte, hogy ezt a rendszert fölborítja, mert neki kell az a pénz, ami Budapestnek jár, és kevesebb járatot akar üzemeltetni a HÉV-eken. És ennek az az ára, hogy a Budapest-bérlet mögé felépített megállapodást fölrúgja. Ennyi az egész” – emelte ki Karácsony Gergely.

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: