Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Annak ellenére, hogy a Mátrai Erőmű stratégiai fontosságú és hatalmas szüksége volt rá az államnak, Mészáros Lőrinc még így is „kaszált” az eladásán, mondta el dr. Tóth Bertalan csütörtökön a Klubrádió „Reggeli Gyors” című műsorában.

Az MSZP országgyűlési képviselője, frakcióvezetője a Mátrai Erőmű állami felvásárlásával kapcsolatos iratokhoz juthat hozzá a Kúria legfrissebb döntése értelmében, így megismerhetővé válik az adásvétel motivációja, valamint annak körülményei.

A Kúria nemrég hatályában fenntartotta azt a korábbi jogerős ítéletet, amely szerint az Energiaügyi Minisztériumnak a szöveg elfedése nélkül, 15 napon belül el kell küldenie az MVM állami tulajdonosának 2019-2020-as határozatait a Mátrai Erőmű adásvételével kapcsolatban. Dr. Tóth Bertalan emlékeztett, Mészáros Lőrinc vásárolta fel az erőművet, első lépésként pedig az eredménytartalékból kivett 11 milliárd forintot.

Ezt követően – sokak meglepetésére – az MVM megvásárolta az iparkomplexumot adófizetői forintokból. Az állami energiaszolgáltató azonban jóval drágábban jutott a Mátrai Erőműhöz, mint annak idején Mészáros, így a miniszterelnök barátja jelentős nyereséget könyvelhetett el az adásvételen. A közpénz költése azonban itt nem állt meg, hitelnyújtások és kölcsönvisszafizetések után végül több mint 75 milliárd forintjába került a magyar adófizetőknek az erőmű.

 

A Mátrai Erőmű hazánk második legfontosabb áramtermelője Paks után, így az ott dolgozók munkája stratégiailag nagyon fontos Magyarország számára. Mészáros Lőrinc ugyan láthatott potenciált az erőműben, azonban idő közben megváltozott a piac és az uniós prioritások, így veszteségessé vált a cég, ezért – miután, amit lehetett kivett belőle – adta el Mészáros az államnak.

Az MSZP frakcióvezetője arra volt alapvetően kíváncsi, hogy mi volt a vételár értékelési alapja egy ennyire veszteséges, nehéz kilátásokkal rendelkező cég esetében, ezt a szerződést azonban nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva nem adták ki. Ezt követően dr. Tóth Bertalan arra kereste a választ, mi volt az állam motivációja, milyen tulajdonosi döntések születtek a vásárlással kapcsolatban, ennek kiderítése került négy évbe, számos bírósági döntést követően most végre választ kaphat a szocialista országgyűlési képviselő kérdéseire.

Dr. Tóth Bertalan kiemelte, a Mátrai Erőmű stratégiailag nemzetgazdasági érdeke Magyarországnak, a felvásárlás idején pedig ez hatványozottan igaz volt, hiszen az orosz-ukrán háború miatt energiaválság alakult ki hazánkban. Azonban az érthetetlen, miért kellett ezért Mészáros Lőrinc számára irdatlan mennyiségű pénzt fizetni. A NER így ebből is „kaszált”, ilyen nehéz helyzetben is profitot nyertek ki a kormányhoz közel álló vállalkozók.

Az iratok megismerését követően lehetőség van további jogi lépéseket tenni, amennyiben fény derül arra, hogy az állam felelőtlenül gazdálkodott az adófizetői forintokkal.

Az MSZP frakcióvezetője emlékeztetett, az egész pereskedés gyakorlatilag nem is az iratokról szólt, hanem azok kiadásának áráról. A kormány eredetileg 450 ezer forintra tartott igényt, végezetül azonban 54 ezer forintban állapította meg a bíróság ezt az összeget.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter ígérete szerint a jogerős kúriai ítéletet követően kiadja az iratokat, dr. Tóth Bertalan pedig meg is kereste azzal kapcsolatban, hova utalja a megállapított összeget.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: