Mint ahogy a Hír Hugó is beszámolt róla, Orbánék az önkormányzatokhoz befolyó iparűzési adót szeretnék csökkenteni, ezzel igen komolyan kibabrálnának az önkormányzatokkal, ám egyre több fideszes polgármester tiltakozik a tervezett módosítás ellen. A kiesett bevételt az embereken szedhetik be az önkormányzatok, míg a multik profitálhatnak rajta.

 

A fideszes polgármesterek szerint a változtatás jelentős bevételkiesést okozna a városok költségvetésében. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere az ATV Híradónknak azt mondta: az egész önkormányzati rendszer átalakítása nélkül egy ilyen változtatást nem lehet meghozni. Karácsony Gergely úgy reagált: a kormánnyal kötött megállapodás értelmében nem csökkenteni, hanem növelni kellene a főváros által beszedett adókat.

Székesfehérvárnak tavaly több mint 20 milliárd forint bevétele származott iparűzési adóból. Budapest és Győr után a Fideszes vezetésű város szedi be az országban a legtöbb pénzt ebből az adónemből.

Cser-Palkovics András polgármester éppen ezért nem támogatja a Nemzeti Versenyképességi Tanács és a Magyar Iparkamara javaslatát az iparűzési adó átalakításáról. Cser-Palkovics szerint a módosítás a városok polgárai számára káros, a gazdaságnak zsákutca.

“Ezt így, ebben a formában, anélkül, hogy ennek az egész önkormányzati szektor átgondolása megtörténne, egy ilyen intézkedést nem lehetne meghozni. És, én bízom abban, hogy ez így nem is fog megtörténni” – mondta el az ATV híradójának a fideszes polgármester

A múlt héten Debrecen fideszes polgármestere tiltakozott az iparűzési adó csökkentése ellen. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége szerint a cégek régóta sérelmezik, hogy a jövedelmük után nyereségadót is fizetnek és az önkormányzatok is adót vetnek ki rájuk. A szintén fideszes Schmidt Jenő, a szervezet elnöke úgy látja: a cégek ezzel kapcsolatos kívánságai célba fognak érni, az önkormányzatoknak viszont nem marad más választása, pótolnia kell ezt a bevételt.

Míg a kieső forrást Székesfehérvár például az építményadó emelésével tudná pótolni, addig Budapestnek nincs ilyen lehetősége. A módosítás a fővárosnak évi 40 milliárd forintos kiesést jelentene.

“Eddig a kormány semmilyen módon nem egyeztetett velünk erről az ötletről. Örülök annak, hogy nagyon világossá válhat mindenki számára, hogy ez nem pártpolitikai ügy, és nem Budapest kontra vidék ügy, miközben Budapest lenne a legnagyobb kárvallottja egy ilyen javaslatnak” – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester.

A főpolgármester szerint: a nagyvárosok, vagyis több millió ember járna rosszul a Pénzügyminisztérium iparűzési adót módosító javaslatával, miközben abból a multik profitálnának.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az "Indítás" gomb megnyomása után írja be, hogy "szia" és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here