Ahogy a Hír Hugó egy előző posztjában beszámolt érdekképviselet nélkül maradtak a Felvidéki magyarok, ugyanis egyetlen magyar párt sem jutott be a szlovák parlamentbe, így nekik is betette a kaput az Orbáni-politika, ami tudatosan a határon túli magyar közösségek megosztására játszott.

Ahogy írtuk drámai helyzet alakult ki tegnap a szlovákiai parlamenti választásokon, ugyanis egyetlen magyar párt sem került be a pozsonyi parlamentbe, ráadásul több magyarok lakta járásban is a szlovák pártok nyertek, ami azt jelenti, hogy a felvidéki magyarok az Orbáni-politikát képviselő magyar pártok helyett inkább szlovák pártokra voksoltak.

A Felvidéken is érvényesült az a Fidesz törekvés, hogy a korábban egy egységes magyar pártot megosszák Budapestről és egy Orbánhoz lojális bábpárt jöjjön létre. Így szakadt ketté az MKP.

A kivált Híd többször is kritizálta Orbánt, bár Ők voltak jelen hosszú éveken keresztül a pozsonyi törvényhozásban, de Budapest a legkevésbé sem kereste velük a közös hangot, folyamatosan a parlamenten kívüli MKP-t tekintették partnerüknek.

A Parameter.sk adott videó interjút Bugár Béla, a Most-Híd elnöke, aki 30 év után búcsúzik a törvényhozásból. Bugár többször kritizálta amúgy korábban Orbánt, az interjúban elmondja, az, hogy nincs egyetlen magyar párt sem a parlamentben, az annak tudható be, hogy megosztott lett a magyar közösség.

Bugár szerint hiba volt a magyaroknak külön indulniuk, és úgy véli, hiába tesznek gesztusokat a szlovák pártok politikusai, ők nem tudnak magyarként élni és gondolkodni.

 

Mint írtuk, egy nagy tévedés, hogy a magyar választásokon a határon túli szavazatok között 98 százalékot kap a Fidesz, akkor az elcsatolt területeken élő magyarok imádják Orbánt, ugyanis a magyar választásokon a kb. 1,5 millió felvidéki és erdélyi magyar közül csupán kb 5 százalékuk, 70-80 ezer szokott szavazni.

Ráadásul a határon túli magyar értelmiség az elmúlt években már több tiltakozó akciót is szervezett Orbán egy-egy lépése ellen, amire korábban soha nem volt példa. Mivel a határon túli pártok, folyamatosan a Fidesznek muzsikálnak sikeresen elérték, hogy az ottani magyarság már nem rájuk, hanem a normál pártokra szavaznak.

Ezzel jól látszik ha megnézzük a preferencia szavazatokat (ez az intézmény a magyar választásokba nincs, kb azt jelenti, hogy a választók átrendezhetik a pártlisták sorrendjét), a szlovák választásokon győztes párt, a OĽaNO listájának majdnem a végén szereplő magyar Grendel Gábor így is bejutott a parlamentbe, ugyanis a 131 ezer preferenciaszavazattal elmondhatja, hogy több szavazatot kapott, mint az MKP és Hid-most bármelyik politikusa.

A propaganda média nem fog beszámolni arról, hogy tette be a kaput a határon túli magyarok pártoknak az Orbáni-politika, ezért kérjük oszd meg ezt a posztot Facebookon, hogy más is lássa: Orbán tönkretette a felvidéki magyar pártokat is.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Mondd el a véleményed- írj kommentet!

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az "Indítás" gomb megnyomása után írja be, hogy "szia" és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here