Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A hétvégén több időközi választást is tartottak, már beszámoltunk a Pest megyei Nagytarcsa eredményéről, ahol nagyon csúnyán leszerepelt a Fidesz (azt itt olvashatja el), azonban a Budapest 16. kerületében tartott időközi választás is érdekes eredményt hozott.

Nyert a Fidesz, méghozzá nagyon. Nem is ezért volt érdekes a 16. kerületben tartott hétvégi időközi választás, hanem azért mert az ellenzék nem együtt indult és érdekesen alakultak az erőviszonyok.

Volt egy jelölt Kertész Edit, aki mögé a közvélemény-kutatások alapján az ellenzék legerősebb három pártja a DK, a Momentum és a Jobbik sorakozott fel. S volt egy másik jelölt Farkas Adrián, akit csupán az MSZP-Párbeszéd támogatott a pártok közül.

Nyilván ez alapján mindenki azt mondaná, hogy Kertész simán hozta az ellenzéki háziversenyt. Azonban az MSZP-s jelölt végzett a második helyen 14 százalékkal, a DK-Momentum-Jobbik által támogatott jelölt csupán 12 százalékot ért el.

Az eredmény elemzői szempontból érdekes. Először is mi már többször leírtuk, hogy összefogás nélkül biztos, hogy esélye se lesz az ellenzéknek, tehát tessék nyugodtan tarkón vágni, azt az okoskát aki elkezdi megint a hülyeséget, hogy így nem lehet összefogni, meg a választók otthon maradnak, meg önálló identitást kell építeni.

A második, hogy baromira nem lehet és nem is szabad leírni az MSZP-t. Erre már nem csak mi hívtuk fel a figyelmet, hanem a baloldalisággal egyáltalán nem vádolható ismert civil aktivista Lukácsi Katalin is. MSZP van, sőt nagyon is van. Lukácsi arra hívja fel a figyelmet, hogy sok helyen csak az MSZP van.

A harmadik, hogy a pártlogok önmagukban kb semmit sem jelentenek. Ezt úgy mondják, hogy az ellenzéki oldalon belül nincsenek fix pártreferenciák. Ha van egy jó jelölt, van egy jó kampánya és programja simán képes arra, hogy egyedül is maga mögé utasítsa a többit.

Valahogy ezt úgy kell elképzelni, hogy van egy nagy 2 milliós ellenzéki halmaz a magyar társadalmon belül. Akik ha összefogás van, biztos, hogy a közös jelöltre szavaznak.

Azonban ebben a 2 milliós halmazban nagyon pici halmazok csupán a fix pártszavazók, azok akik mindig minden körülmények között az MSZP-re, a DK-ra vagy a Momentumra (nem sorolom) szavaznak.

Ebből egy dolog következik, hogy ezeknek a házi versenyeknek túl sok értelme semelyik részről nincs, mert nem pártrefit mutatnak meg és olyan helyzetet, nem lehet előállítani, hogy összefog a DK, a Momentum és a Jobbik és kihagyható mondjuk az MSZP mert a választók akkor a két ellenzéki között fognak eloszlani. S a szereplők, tehát hogy ki hogy fog össze a másik ellenzéki ellenében, nyugodtan felcserélhetőek.

Ergo jobb szembenézni azzal a ténnyel, hogy olyan helyzet nem lesz az ellenzéki oldalon kb soha, hogy valamelyik párt felül fog kerekedni a másiknak. 12 éve ezt próbálgatják. Ez a tök felesleges idő és energia pazarlás. Ezeknek a pártoknak az együttműködést -ha tetszik, ha nem- még szorosabbra kell fűzni. Közös stratégia mentén kellene építkezni és akkor fogják tudni legyőzni a Fideszt.

Minden más irány, már bocsánat de fingreszelgetés.

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: