Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az esetről először a hétfői tüntetésről cikkünkben számoltunk be, a keddi közleményben azt is leírta a rendőrség, milyen körülmények között használták a sokkolót.

A rendőrségi közlemény szerint egy 42 éves férfivel szemben használták, aki többszöri felszólítása ellenére nem követte utasításait egy, a szervező részéről befejezettnek nyilvánított fővárosi gyűlést követően. A

A rendőrség biztosítja a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezési jog gyakorlását, ugyanakkor a szükségesség és az arányosság elvét betartva intézkedik a jogsértések elkövetőivel szemben.

A 2022. július 18-án, a Margit hídra bejelentett gyűlés végét követően a résztvevők nem hagyták el az úttestet és a síneket, ezért a rendőrök többször felszólították őket, menjenek fel a járdára. Egy úttesten ülő férfival szemben a felszólítást követően testi kényszert alkalmaztak, de úgy összekapaszkodott egy szintén az aszfalton ülő nővel, hogy a további testi kényszer (kezeik szétfeszítése) sérülés veszélyével járt volna. – írta a rendőrség, hogy mi előzte meg a sokkoló használatát.

A jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés megtörésére a helyszínbiztosítás parancsnoka kilövőfej nélküli elektromos sokkoló eszköz alkalmazására adott utasítást.

A közlemény szerint az intézkedő rendőr két alkalommal figyelmeztette a földön ülő férfit az eszköz használatára, azt a test érintése nélkül a levegőbe szikráztatta. A figyelmeztetések nem vezettek eredményre, ezért a rendőr a sokkolót két másodperc időtartamig a férfi ruházatán keresztül annak combjához érintette.

Az eszköz alkalmazásának hatására a férfi elengedte a nőt, a rendőrök mindkettőjüket felkísérték a járdára. A férfi a szabálysértés tényét elismerte, a szabálysértési nyilatkozatot kitöltötte és aláírta- tették hozzá.

A férfi a rendőrök kérdésére elmondta, hogy zsibbadást érez a combján, illetve enyhe bőrpír keletkezett a kontaktus helyén, egészségügyi ellátást nem kért. Előállítását követően a rendőrkapitányságon a mentőszolgálat munkatársai megvizsgálták, és megállapították, hogy nem igényel orvosi ellátást.

A kényszerítőeszköz használatát parancsnoki kivizsgálás követte, amely megállapította, hogy a sokkoló alkalmazása jogszerű, szakszerű és arányos volt.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: