Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Sokat elmond a magyar média állapotáról, hogy kb annyit sikerült megértenie pl az ATV-nek, a most készülő új jegybank törvényről, hogy „Orbánnak elege van Matolcsyból, kegyetlenül lecsapnak az MNB-re„. Pedig ennél sokkal komolyabb a probléma. De erről érdemben mindenki hallgat, mi meg csak nézünk mi folyik itt?

A helyzet egyszerűen drámai, már ami a Magyar Nemzeti Bank veszteségét illeti. A Hír Hugó már korábban írt róla, hogy a hogy a jegybank legutóbb cirka 15 éve a 2007–2008-as válság éveiben  volt két egymást követő évben veszteséges, ám akkor a két esztendő együttes mínusza alig haladta meg a 22 milliárd forintot.

A Magyar Nemzeti Bank 2021-es évi 51,7 milliárdos mínusz is rekordnak számított. De ami utána jött az egyszerűen drámai: a 2022-es 402 milliárd forintos masszív veszteség pedig már nagyon komoly kockázatokat rejt. Ez alapján elmondható, hogy a 2023-ra előrejelzett 2000 milliárdos mínusz egyenesen sokkoló.

Szóval kedves nagyon felkészült média, Orbánnak nem Matolcsyiból van elege, hanem ha nem lépnek törvény által akkor konkréten a Magyar Nemzeti Bank brutális adóssága konkrétan bedönti Magyarország költségvetését.

Ugyanis ha a jegybank saját tőkéje a jegyzett tőke alá süllyed és elindul a veszteségpótlási eljárás. A jelenlegi törvények alapján a költségvetésnek több éven keresztül kellene a GDP 0,5 százalékát az MNB veszteségrendezésére kellene fordítania.

Gyakorlatban az MNB veszteségét a költségvetésnek 5 éven keresztül kell visszapótolnia egyenlő részletekben, amíg a saját tőke újra a jegyzett tőke fölé nem emelkedik. A számok alapján 2024-től a költségvetésnek évi 310-350 milliárd forintos tartós kiadása jelentkezne a jegybank gazdálkodása miatt.

Most Varga Mihályék erre nyújtottak be egy törvényt, aminek a lényege az, hogy a Magyar Nemzeti Bank majdani saját nyereségéből kell ezt a brutális veszteséget visszapótolni. Ami azért önmagában a problémát nem oldj meg, csak annyira jó nem menjen csődbe az ország.

A helyzet már csak azért sem rózsás, mert Nemzeti Bank az elmúlt 10 évben pumpálta a magyar gazdaságba a pénzt. Ezzel a brutális hiánnyal az elkövetkező 10 évben konkrétan ki fognak esni ezek a források.

Vargáék törvénye azért mást is tartalmazz, bizonyos tekintetben gyámság alá teszik a Fidesz által kinevezett jegybank elnököt: a pénzügyminiszter elképzelése alapján ezután a jegybank igazgatótanácsának hatáskörébe tartozik majd az MNB számviteli beszámolójának megállapítása, az osztalék fizetéséről való döntés meghozatala, továbbá az MNB saját tőkéjének az előző év végi, előzetes mértékéről és annak várható alakulásáról szóló, évenkénti előrejelzés tervezetének, valamint az üzletvezetésről és az MNB vagyoni helyzetéről szóló, a részvényesnek küldendő jelentés tervezetének jóváhagyása is, amit aztán legkésőbb április 30-ig meg kell küldeni a Költségvetési Tanács és a részvényes részére.

Szóval baromira jó lenne, ha az újságíró értelmiség nem azzal lett volna elfoglalva a nyáron, hogy Tóth Gabi hogyan lépet félre, vagy milyen színű a pad Ferencvárosban, vagy hogy Kelemen Annácska fideszes-e, hanem több hasznotok lenne ha szépen megírnátok az igazságot arról, hogy pontosan mekkora szuharét is hordtak össze Orbánék. Persze ez csak egy ötlet.

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: