Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Közre adott az MSZP egy videót a Május 1-ei városligeti majálisáról túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a szocialistáknak sikerült egy remek rendezvényt szervezniük és megmutatni ismét valódi erejüket.

A munka ünnepén, május elsején a városligeti Napozóréten tartott majálist a Magyar Szocialista Párt. Az MSZP rendezvényén régen nem látott tömegek, jókedv és értékes gondolatok hangoztak el.

Nagy kérdés, hogy eddig miért nem mutatták meg a szocialisták a valódi erejüket? Kockázat kerülésből? Kishitűségből? Mert, hogy a párt mögött még mindig sokan állnak és ezt most láthatóvá is tették.

Az MSZP majális nagyszínpadán természetesen voltak beszédek is. Komjáthi Imre, Hiller István és Tüttő Kata osztotta meg gondolatait az összegyűlt tömeggel.

Elsőként Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke lépett színpadra. „Mindenki tudja, kit ünneplünk ma. A dolgozó embert, a munkát végző nőket és férfiakat, akik nélkül ma semmi nem lenne” – kezdte beszédét Komjáthi Imre. Május elsején meg kell köszönni a munkavállalóknak, hogy általuk működik a világunk és meg kell tárgyalni, hogy mit tehet a közösség a munkavállalókért.

A rendszerváltás óta eltelt 33 év, de még mindig a dolgozók fizikai biztonsága miatt kell aggódnunk. „A NER és a kapitalizmus pompásan egymásra talált. A profit jelentős részét ma a dolgozó közvetlen, fizikai biztonságán spórolva keresik meg” – érvelt a szocialista politikus. Kérdéses, hogy egyáltalán van-e még megyénként legalább néhány olyan ember, akinek a dolga a munkavédelmi ellenőrzés.

„Ne beszéljünk mellé: a megélhetés biztonsága egyre kevesebb magyar dolgozónak jár. Még eggyel kevesebb szelet felvágott, még egy fokkal hidegebb szoba, még egy vakáció családi nyaralás nélkül” – foglalta össze a helyzetet az MSZP társelnöke.

Ma senki sem gondol arra, hogy a dolgozó miből tudja fizetni az albérletet, milyen iskolában tanulhat a gyereke, milyen kórházban látják el a szeretteit. „Egy dolog biztos csak: a rekordáfát és az esztelen sok adót hiba nélkül beszedik. Amit viszont cserébe nyújtani kéne, annak a kudarcát mindig megmagyarázzák, valaki másra fogják” – érvelt az MSZP társelnöke.

Komjáthi Imre kiemelte, hogy mindezekre reagálva az MSZP május 1-jén meghirdeti a Mentőcsomag a háztartásokért programot és annak öt pontját.

Komjáthi Imre társelnök után a felszólalásokat Hiller István választmányi elnök, országgyűlési képviselő folytatta. A volt oktatási- és kultúrminiszter elmondta, május első napja sok évtizede a munka ünnepe, azonban 19 éve ünnepelhetjük ezen a napon hazánk európai uniós csatlakozását is. Hiller István elmondta, mind hazánkban, mind a világban az elválasztó falak helyett összekötő hidakra van szükség. Békétlenségről, és béketeremtésről, a szociáldemokraták gondolkodásáról és terveiről is beszélt a korábbi oktatási- és kultúrminiszter. Kiemelte, az MSZP békepárti, az orosz-ukrán háborúnak úgy kell véget érnie, hogy fenntartható béke szülessen, meg kell maradnia Ukrajna eredeti határainak, és meg kell szüntetni az agressziót. Hozzátette, békétlenség nem csak a háborúban van, hanem Magyarországon is számos területen. Békétlenség van az oktatás területén, az egészségügyben, a boltokban.

Az MSZP választmányi elnöke elmondta, a Magyar Szocialista Párt az a párt, amely hozzájárult a békés rendszerváltáshoz, elérte a NATO-tagságot és az EU-s csatlakozást. Az MSZP az a párt, mely a Covid idején már akkor is segített az embereknek Szombathelyen, amikor az állam még nem, amely Angyalföldön példaértékű bérlakás programot indított, melynek célja, hogy szabad, erős önkormányzatok legyenek Magyarországon.

Az MSZP az európai magyarok pártja, amely összefogja azokat, akik hisznek a haladásban, a közös megoldásban, a tárgyalásban. Az MSZP össze akarja kapcsolni a baloldal és a nemzet ügyét, patriótákat és az európaiakat, és hisz abban, hogy ez lehetséges.

Hiller István elmondta, nem szabad elszigetelődni, megosztottnak lenni. Az MSZP a civil szervezetekkel, a szakszervezetekkel együttműködő Magyarországot akar. „Nem kiszolgálni akarjuk Brüsszelt, hanem visszahozni a tárgyalásos együttműködés kultúráját, mert nem a konfliktus a cél, hanem a megoldás” – mondta. Hozzátette, ha ez így lenne ma, akkor az uniós források már rég itt lennének és arról lehetne beszélne, hogyan lehetne azt felhasználni.

Az MSZP szerint összefogás kell a jövő évi önkormányzati választásokon, ezért ezt már korábban kezdeményezte a párt és ehhez tartja is magát. A szociáldemokratáknak továbbá meg kell hallani a helyiek, vidékiek problémáit, ezekkel is ugyanúgy kell foglalkozni, mint a hírekben hallható, nagy figyelmet kapó gondokkal.

A Magyar Szocialista Pártnak nem a másokhoz kell viszonyítani magát, nem viszonyítási pontnak kell lennie, hanem állításnak. „A politika, a szociáldemokrácia célja a megoldás, a közösségek, az emberek, a családok számára” – foglalta össze Hiller István.

Egy összetartóbb, együttműködőbb országot akar az MSZP, falak helyett hidakat, egy szabad, igazságos és boldogabb Magyarországot. Ez az MSZP útja, története és ez a májusi üzenet, zárta beszédét a szocialista párt Választmányi elnöke.

Hiller István után Tüttő Kata, az MSZP alelnöke, főpolgármester-helyettes mondta el gondolatait. „Nekünk szociáldemokratáknak, ahogy a nőnap nem egy virágünnep, úgy május elseje sem a sör és a virsli nemzetközi napja. Ezen a napon arról beszélünk, hogy az érdekképviseletek, a munkásmozgalmak milyen eredményt értek el az évtizedek alatt, és beszélünk arról, hogy mi a munka jelene és jövője. Ez az a nap, amikor arról is beszélünk, hogy mi nők és férfiak, a fizetett és nem fizetett munkát mennyire osztjuk meg egymás között igazságosan. Ez az a nap, amikor arról is beszélünk, hogy a gondoskodás az munka, nem pedig női princípium, de a sok óráért, amit gondoskodással töltünk, azért kevés fizetés jár, amiből kevés megtakarítás jön össze, és alacsony nyugdíj következik, valamint az, hogy a nők egyre jobban elszegényednek idős korukra – kezdte beszédét Tüttő Kata.

A munka ünnepén beszélni kell arról, hogy mit is jelent a távmunka, hogyan gyorsította fel az elterjedését a Covid-járvány, elveszik-e a robotok a munkánkat, mit hoz a munka világába a robotizáció, a mesterséges intelligencia.

Tüttő Kata arról is beszélt, hogy mit tett a Fővárosi Önkormányzat a munkavállalóiért, a fővárosi intézkedések miben tértek el a kormányzatitól. „Míg a kormány gyakorlatilag megszüntette az érdekegyeztetést, addig a Főváros érdekegyeztető fórumot hozott létre. A Főváros úgy döntött, hogy a béradósság törlesztése sokkal fontosabb, mint a térkövezés. Budapest nemet mondott a rabszolgatörvényre, nem bocsátotta el azokat, akik kiálltak jobb munkaviszonyokért, hanem bérszövetséget és bérmegállapodást kötött.”

„Most, amikor a 150 éves Budapest a túlélésért küzd, akkor két nagyon fontos cölöpöt vertünk le, és ugyanezt megtettük már a koronavírus-járvány idején, és az energiaválságban. A városnak működnie kell, a közszolgáltatásokat működtetni kell, de emellett a béreket minden körülmények között ki kell fizetni” – mondta az MSZP alelnöke

Május elsején az Európai Unióhoz való csatlakozásunkat is ünnepeljük. Tüttő Kata szerint az Európai Unió egy házassághoz hasonlít. Aki azt gondolja, hogy ide elég egyszer belépni, és onnantól örök boldogság van és elég azt nézni, hogy ki mit vesz ki belőle, az nagyot fog csalódni. A házasság és az Európai Unió egy hosszú távú, remélhetőleg egy életre szóló szövetség, aminek a pillérei, hogy nagyjából ugyanazt gondoljuk a világról, ugyanazok a hiedelmeink, ugyanúgy látjuk a jövőt és szövetséget kötünk egymással, hogy erősebbek legyünk a szembejövő kihívásokra adott válaszokban és gyarapíthassuk a közösségeinket.” Az ilyen típusú szövetség elárulása gyakran háborúhoz vezet. A magyar kormány Brüsszellel folytatott háborújának legnagyobb vesztesei a magyar emberek.

A Fővárosi Önkormányzat kifejezetten nagy vesztese a kormány Brüsszel való hadakozásának, hiszen a Főváros nem lomb nélküli lomboronasétányra, nem szökőkutakra, térkövekre és kisvasútra költi az uniós forrásokat, hanem például a 3-as metró felújítására, ami napi félmillió embert szállít, vagy az elmúlt 10 év legnagyobb ivóvízjavító beruházásra.

Az akkumulátorgyárakról Tüttő Kata elmondta: a kormány nem veszi figyelembe a vízhiányt, az energiahiányt, és az sem világos, hogy kiknek akarnak itt munkát teremteni. A kormány teremtsen inkább olyan munkahelyeket, ahol a saját gyermekeiket is szívesen látnák dolgozni. Budapest nem akkumulátorgyárakban látja a jövőt, hanem hogy hogyan tudja saját maga megtermelni az energiát a közszolgáltatáshoz, hogyan lesz tisztább a város levegője, hogyan lesz klímasemleges és hogyan kezelje a lakhatási válságot.

„Az a csata, amelyet Budapest jelenleg folytat, két válság után, a kormányzat fojtogatásában, a magyar ellenzék legnagyobb küzdelme. Budapest meg tudta mutatni, hogy a sokszínű ellenzék képes együtt gondolkozni, képes felelősen együtt várost vezetni, képes másik utat mutatni és a demokrácia utolsó morzsáit megőrizni – zárta gondolatait Tüttő Kata.

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: