Egy nemrég elfogadott, a független parlamenti képviselők jogait korlátozó országgyűlési határozat azonnali hatályon kívül helyezésére szólított fel Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs.

A képviselők által jegyzett sajtóközlemény szerint a 2020. június 18-tól elrendelt egészségügyi válsághelyzetre hivatkozással elfogadott határozat lényegében a független képviselők jogait csorbítja azzal, hogy a jövőben képviselői indítvány, törvényjavaslat tárgysorozatba vételéről – ami a törvényalkotási folyamat első lépcsője – csak akkor tárgyal egy-egy illetékes parlamenti bizottság, ha azt képviselőcsoport vezetője kéri.

Az új szabály pedig a frakciótámogatás nélküli független képviselői indítványokat nemcsak az egészségügyi válsághelyzet végéig, hanem a tavaszi parlamenti ülésszakig parkoltatja, hacsak nem sikerül valamelyik frakcióval megegyezniük az indítványuk benyújtásáról.

A politikusok meglátása szerint a rendelkezés a parlamenti frakciók gyámsága alá helyezi a független képviselőket, ráadásul Alaptörvény ellenes, mivel korlátozza a független képviselők Alaptörvényben biztosított törvény-kezdeményezési jogának gyakorlását.

A képviselők arra is felhívták a figyelmet, hogy az új szabály ráadásul értelmetlen is, mivel az egészségügyi válsághelyzet semmiben sem akadályozza az Országgyűlés munkáját, mégis korlátozzák a független képviselők jogait.

Határozottan tiltakozunk a jogállamisággal összeegyeztethetetlen döntés ellen, és arra szólítjuk fel a parlamenti pártokat, hogy haladéktalanul helyezzék hatályon kívül a független országgyűlési képviselőket másodrendű képviselőkké degradáló szabályt
– hangoztatta közös közleményben Szél Bernadett, Hadházi Ákos és Szabó Szabolcs.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 

 

 

 

 

 

Mondd el a véleményed- írj kommentet!

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az "Indítás" gomb megnyomása után írja be, hogy "szia" és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here