Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Eltűnt a 13. havi nyugdíj, az Orbán-kormány egyelőre válaszra sem méltatta az idősügyi szervezetek levelét. A 27 százalékos nyugdíjasinfláció nemcsak a januári, 15 százalékos emelést, hanem a plusz egy havi juttatást is felemésztette már- állítja a Népszavának Magyarország legnagyobb nyugdíjas szervezete

 

Az infláció már elvitte a januári nyugdíjemelést, sőt a 13. havi ellátást is – fogalmazott a Népszavának a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) elnöke.

A nyugdíjas érdekképviselet szerint, így az évközi emelést sürgető, ezért április 17-én levélben fordultak a kormányhoz, de eddig nem érkezett válasz. A szervezet leszögezte ha a következő napokban sem reagál megkeresésére a kormány, akkor személyesen Orbán Viktor miniszterelnökhöz, az Idősek Tanácsa elnökéhez fordul.

A nyugdíjas szervezet szerint sürgősen minimum 5 százalékos, visszamenőleges, évközi nyugdíjemelésre van szükség ahhoz, hogy legalább a vásárlóértékét megőrizze a nyugdíj. A kormány erre az évre 15 százalékos inflációval számolt, ehhez igazította a januári, kötelező emelést is, ezzel szemben a valós infláció 18-20 százalék körül lesz az év egészében.

A szervezet hangsúlyozza, hogy a nyugdíjas infláció magasabb, mint az átlagos, hiszen az idősek, főleg az alacsony nyugdíjból élők, pénzük nagyobb részét a bőven az átlagos infláció fölött emelkedő élelmiszerekre, gyógyszerekre költik.

Szerintük a nyugdíjasokat átlagosan 27 százalék körüli pénzromlás sújtotta ez pedig magasan a januári 15 százalékos nyugdíjemelés fölött van, hiszen majdnem a duplája, és az egyenlítésre a 13. havi nyugdíj sem volt képes – mondta.

A szervezet úgy látja, hogy nagy a probléma a nyugdíjasoknál, mert már sokan képtelenek kiváltani az összes gyógyszerüket, másoknak a számlák kifizetése jelent gondot. A 13. havi ellátásból többen ezeket az elmaradásokat igyekeztek pótolni, de újra kezdődnek a problémák.

A NYUSZET felhívta a figyelmet arra a tényre is, hogy körülbelül 300 ezer idősnek 100 ezer-, míg 600 ezer nyugdíjasnak csupán 130 ezer forint alatt van a havi pénze. Nekik egyébként egy egyszeri, 50-100 000 forint közötti segélyt kért a NYUSZET még tavaly, de reakció erre sem érkezett a kormánytól – mondta a lapnak a nyugdíjas szervezet elnöke


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: