Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az MSZP javaslata szerint az élelmiszerek és a lakossági energiahordozók ÁFÁ-ját 27 százalékról 5-re kellene csökkenteni, a kormánynak le kell mondania erről a plusz bevételről, hiszen az embereknek ez komoly segítséget jelentene.

Dr. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a hétfő esti Egyenes Beszédben beszélt a jövő évi költségvetés elhibázottságáról, valamint a kormány okozta gazdasági kockázat következményeiről is.

A kormány által bejelentett gazdasági akcióterv „megkésett és kevés”. Dr. Tóth Bertalan szerint, a kormány lépése önmagában helyes, azonban ezt korábban kellett volna megtenni a kormánynak. Hiszen az, hogy kevesebbet kell a vállalkozásoknak az áramért fizetni mindenképp segítség.

Az MSZP frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra is, miszerint az áramév szeptembertől szeptemberig tart, így a kormány most bejelentett intézkedései csupán két hónapra érvényesek. Szeptembertől pedig a tőzsdei – alacsonyabb – áron vásárolhatnak majd a vállalatok áramot.

Az elmúlt időszak magas áramárai miatt pedig körülbelül 4 ezer vendéglátással foglalkozó vállalkozás zárt be, a kormánynak ezért hamarabb kellett volna meghozni az intézkedéseket, így meg tudta volna menteni a vállalkozások egy részét.

 

A környező, valamint az EU-s országok gyakorlatát is példaként említette dr. Tóth Bertalan, hiszen, mint mondta, általában az állam elsőként mond le a bevételéről, az általános forgalmi adó mérséklésével. Az MSZP javaslata szerint nem csak az élelmiszerekre kellene bevezetni az 5 százalékos ÁFÁ-t, hanem az energiahordozókra is. A javaslat szerint az elektromos áram és a gázszolgáltatás adóját is 27-ről 5-ra kellene csökkenteni.

Erre pedig lenne mozgástere a kormánynak, hiszen ha a Vodafone felvásárlásra is volt több mint 300 milliárd forint, valamint több mint 100 milliárd a kormányzati propagandára és az akkumulátorgyárak finanszírozására, akkor le kell tudnia mondani a kormánynak erről a plusz bevételről.

Ha a kormányzat megfogadná az MSZP javaslatait, akkor kevesebb vállalkozás menne tönkre, csökkenne az infláció, a fogyasztás csökkenése is mérséklődne, így pedig a magyar embereknek lennének könnyebbek a mindennapjaik.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány idén is már nyáron el akarja fogadni a jövő évi költségvetést, dr. Tóth Bertalan elmondta, a költségvetés eredeti funkciója az lenne, hogy egy iránytűként szolgáljon a gazdaság szereplői számára, valamint a mindennapi életet élő adófizetőknek is. A jövő évi költségvetés tervezet pedig teljesen megalapozatlan, bizonytalanságot okoz a gazdasági szereplőknek. Ezt a Költségvetési Tanács is alátámasztotta véleményében. Elmondták, a bevételek sem garantálhatók, a kiadások pedig meghaladhatják a tervezettet. Ezt a kritikát fogalmazta meg az Európai Unió Tanácsa is, hiszen ennyi idővel a tárgyév előtt nem lehet előre megjósolni a gazdasági mutatókat. A korai költségvetés hibásságát mutatja az is, hogy az idei büdzsét is számtalanszor volt kénytelen módosítani a kormány.

Az Orbán-kormány okozta gazdasági kockázatot pedig egyre nehezebben tudják finanszírozni az emberek. Minden magyar embernek 150 ezer forintjába kerül évente a kamatkiadások fedezése. Az MSZP frakcióvezetője elmondta, 3200 milliárd forint a jövőre tervezett kamatkiadás, ez pedig 1000 milliárddal több, mint a tavalyi évben. Ez azt jelenti, hogy a kormányzat a piacról beszerzett hitelekkel pótolja az uniós támogatásokat. Ha a kormány azonban teljesítené az uniós feltételeket, akkor nem kéne kamatfelárat fizetni az uniós pénzekért.

A jövő évi EP-választokkal kapcsolatban dr. Tóth Bertalan elmondta, az MSZP-nek biztos lesz képviselője az Európai Parlamentben, a cél pedig az, hogy minél több helyre szert tegyen a párt.

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: