Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Nem rég számoltunk be róla, hogy Győrben  elkaszálták, hogy lehessen népszavazást tartani, most újabb két népszavazás került elkaszálásra: ha tetszik, ha nem de kijelenthető, Magyarországon gyakorlatilag nem lehet népszavazást kezdeményezni és megtartani.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) vezetői öt kérdésben kezdeményeztek népszavazást, ám mindegyiket elutasította a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Később a Kúriához fordultak, amely két kérdést hitelesített.

Persze, a történetnek itt még nincs vége. A Kúria döntését megtámadták a Fideszék által teletömött  Alkotmánybíróságon az  viszont azt állapította meg, hogy a Kúria jogértelmezése túlterjeszkedett az egyértelműség törvényi fogalmán, ezért a támadott kúriai végzéseket megsemmisítette.

Ez LMP még ennyire sem volt sikeres, az Alkotmánybíróság elutasította az LMP alkotmányjogi panaszát:

Egyetért-e azzal, hogy akkumulátorgyártásra szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják?

Ez lett volna az LMP népszavazási kérdése, amit először a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) utasított el, majd a döntést a Kúria is jóváhagyta, ami miatt a párt alkotmányjogi panaszt nyújtott be az Alkotmánybíróságnak, mivel álláspontja szerint a Kúria döntése sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot, az egészséges környezethez való jogot,
a természeti erőforrások védelmének, fenntartásának és a jövő nemzedékek számára való megőrzésének mindenkit terhelő kötelezettségét.

Az Alkotmánybíróság szerint az LMP kérdése a választói támogatottságtól függetlenül kötelező, ügydöntő helyi népszavazás új esetkörét szabályozná törvényi szinten egy olyan ügyben, amely a helyi önkormányzatok gazdasági autonómiájába tartozik.

Egy érvényes és eredményes népszavazás – az igen válasz többsége esetén – olyan szabályozás megalkotására kötelezné az Országgyűlést, ami nincs összhangban az Alaptörvénnyel, annak csak az Alaptörvény módosításával lehetne eleget tenni.

A testület szerint az alkotmányjogi panasz ráadásul nem tett eleget a befogadhatóság feltételeinek sem, ezért azt visszautasította.

Néhány hete pedig a győri akkumulátorgyár ügyében döntött úgy az Alkotmánybíróság, hogy mégsem lesz népszavazás, noha azt a kezdeményezést a Győri Törvényszék hitelesítette.

Nem sokkal 2022-es országgyűlési választások után kaszálták el Karácsony Gergely által kezdeményezett Fudan népszavazást, a Ferencvárosi Képviselőtestület is kezdeményezett ez ügyben népszavazást, amit szintén elkaszáltak.

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: