Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Akkora a dolgozói létszámhiány a János Kórház pszichiátriáján, hogy még a bezárás lehetősége is felmerült – értesült az ATV Híradó. A Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke szerint azonban a kormány nem engedheti meg, hogy egy ilyen jelentőségű intézmény bezárja bármelyik osztályát.

A János Kórház pszichiátriájának egyik munkatársa a közösségi médiában tett közzé kétségbeesett bejegyzést, amelyben azt írta: ,,ha nem kapnak szakképzett ápolókat, akkor sajnos bezárják az osztályukat!”.

A bejegyzést azóta eltávolították. Az ATV híradójának értesülései szerint a János kórház pszichiátriáját nemrég öt szakápoló is elhagyta. A Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke szerint a pszichiátriában az ápolóhiány háromszor nagyobb az átlagosnál.

Az esettel kapcsolatban Szekeres György, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke úgy fogalmazott: „nem hiszem hogy ezt elengedné a kormányzat, tehát a János kórház ennél nagyobb presztízsű, nagy betegellátó, nagy területet ellátó pszichiátriai osztályként működik.” Hozzátette, a létszámhiány sosem jó, de vannak időszakok, amikor még romlik a helyzet.

„A csapból is ez folyik hogy a covid alatt és már előtt is milyen rettenetes mértékben elterjedtek a szorongásos zavarok, hangulatzavarok, különböző szerhasználati zavarok”
– mondta Szekeres György. A pszichiáter hozzátette, mentális betegséggel Magyarországon ma több millió ember érintett. A János kórház álláshirdetéseit böngészve az látható, hogy minden fekvőbeteg ellátó osztályra keresnek ápolókat, a pszichiátriára külön hirdetésben toboroznak szakápolót.

Az ATV híradó stábja érdeklődött a kórháznál, hogy jelezték-e a Kórházigazgatóság vagy a Minisztérium felé a gondokat. Megkérdezték, hogy hány ápolót és orvost keresnek, és arra is, hogy igazak-e az értesülések, miszerint egyes munkatársak ellen fegyelmi vizsgálat folyik, mert nyilvános posztokban kértek segítséget a létszámhiány miatt.

Emellett a stáb azt is szerette volna megtudni, előfordulhat-e az is, hogy bezárják az osztályt. A kórház válaszában azt írta: az osztályról három szakápoló távozik, de ez a működést nem lehetetleníti el, orvosból pedig nincs hiány. A közlemény kitér arra is, hogy az osztály bezárásának terve nincs napirenden, fegyelmit pedig senki ellen sem indítottak. A szakszervezeti vezető szerint a pszichiátriára sokkal nehezebb munkaerőt találni, mint a többi osztályra.

„Nagyobb a felelősségük is, mivel a betegek egy része ön és közveszélyes lehet, másrészt az itt levő betegek jelentős része másfajta gyógyítást is igényel, és emiatt aki itt dolgozik, sokféle, nagyobb tudásra kell hogy szert tegyen mint mondjuk egy átlagos kórházi területen” – fogalmazott Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

Magyarországon 100.000 lakosra sajnos nem több mint 7-8 olyan pszichiáter jut, akik az állami ellátásban dolgoznak. Ennek az alacsony számnak az ismeretében különösen szomorú, hogy az elmúlt években akadt példa kórházi osztályok bezárására. Bezárt például a Merényi kórház pszichiátriája, de ugyanígy járt a Gálfi Béla kórház rehabilitációs pszichiátriai osztálya.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: