Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az Ukrajnai Magyar Demokratikus Szövetség nyílt levélben kéri Orbán Viktor miniszterelnököt és Charles Michel ET-elnököt, hogy az EU-csúcson hozzanak pozitív döntést Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásainak a megkezdéséről.

 

Charles Michelhez és Orbán Viktorhoz magyar és angol nyelven írt nyílt levélben kéri az Ukrajnai Magyar Demokratikus Szövetség – hogy támogassák az Ukrajna európai uniós tagságáról szóló tárgyalások megkezdését elindító döntést, amely 2023. december 14–15-re van napirendre tűzve.

Ukrajnai Magyar Demokratikus Szövetség szembefordulása Orbán Viktorral igencsak fájó lehet a miniszterelnöknek, hiszen rengeteg kárpátaljai szavazója van a Fidesznek, nem egyszer számoltunk már be mi is arról, hogy választás napján komoly torlódások szoktak lenni ukrán-magyar határátkelőkön a Kárpátaljáról érkező szavazók miatt.

A nyílt levelet egyben, változtatás nélkül közöljük:

Mélyen Tisztelt Charles Michel Elnök Úr!

Mélyen Tisztelt Orbán Viktor Miniszterelnök Úr!

Mi, a kárpátaljai magyar nemzeti közösség képviselői azon reménységgel és kéréssel fordulunk Önökhöz, hogy támogassák az Ukrajna európai uniós tagságáról szóló tárgyalások megkezdését elindító döntést, amely 2023. december 14–15-re van napirendre tűzve.

Az elmúlt esztendőben Ukrajna nagy lépéseket tett az Európai Bizottságnak a nemzeti kisebbségek jogairól szóló ajánlásai végrehajtása terén. Az ukrán parlament által elfogadott új törvénytervezet lényegében tükrözi a nemzeti kisebbségek érdekeit, és teljes támogatásunkat élvezi. Ugyanakkor abban is bízunk, hogy a fentebb említett átfogó törvényben elfogadott valamennyi rendelkezés – a kárpátaljai magyarok civil szervezetei által benyújtott valamennyi javaslatot figyelembe véve – beépül az ukrán törvényhozás normatív dokumentumaiba. Ez egy fontos lépés Ukrajnának a különböző nemzetiségű emberek jogai megerősítése iránti kötelezettségvállalása terén az egész országban és különösképpen Kárpátalján.

 

Nyomatékosan felkérjük az EU-tagállamok vezetőit, hogy továbbra is támogassák Ukrajnát az európai integráció útján. A demokrácia és a kisebbségi jogok biztosítása terén tett előrelépés a koppenhágai tagsági kritériumok szerves részét képezi, és úgy véljük, Ukrajna megérdemli, hogy támogassák ez irányú erőfeszítéseit.

Ukrajna még az Oroszországi Föderáció által 2022. február 24-én megindított teljes körű invázió alatt is folytatja a szükséges reformok végrehajtását, és továbbra is elkötelezett az európai integrációs értékei mellett.

Hálásak vagyunk Önöknek, hogy figyelmet szenteltek ennek az ügynek, és várakozással tekintünk egy pozitív döntés elé, amely hozzájárulhat Ukrajna biztosabb jövőjéhez, és az európai közösség megerősítéséhez.

Tisztelettel:

Babják Zoltán, Beregszász város polgármestere

Petei Judit, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője

Rezes Károly, a Beregszászi Járási Tanács elnöke

Rezes József, az Ukrán-Magyar Regionális Ifjúságfejlesztéséért Alapítvány elnöke

Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: