Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Külön listákkal a jelenlegi politikai rendszerben nem lehet több szavazatot, több mandátumot nyerni. Nem jön ki a matek sem – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, a pénteki Egyenes Beszédben.

A szocialista politikus szerint egy antidemokratikus, autoriter rendszerben nem tud érvényesülni az arányosság, egész egyszerűen minden Orbánt segíti. Ha nem lesz közös lista az önkormányzati választásokon, akkor a választási törvény megváltoztatása után, a Fidesz ugyanannyi szavazattal, jobb eredményt fog elérni.

Kunhalmi Ágnes szerint minden Orbán Viktort segíti: a média túlsúlya, az ellenzéki pártok felett lógó ÁSZ- bírság, ami nagyon súlyos forrásokat vonhat el a kampányoktól. Eközben az ellenzéki pártok egymással versenyeznek, ezeket a vitákat használta ki Orbán Viktor.

Az MSZP már ősszel azt kommunikálta, hogy óvatosan a versennyel, mert abból viták lesznek. A Fidesz pedig vérszemet kapott az ősz óta zajló viták miatt, és úgy vélik, hogy „ezek úgyse fognak tudni megállapodni, arányosság ide vagy oda”, és így majd még nagyobb viták lesznek, és nem tud létrejönni közös lista.

„Eddig legalább a 23 polgármester némi kényszert jelentett a pártok részére, hogy na azért a nap végére egyezzetek meg.” A választási törvény átírása ezt is megnehezíti majd. Orbán csak hátradől azzal, hogy „öljétek csak egymást”.

Az egy tévhit az ellenzék részéről, hogy Orbán lemondott a fővárosról. A Fidesz még soha egyetlen körzetről, városról sem mondott le. Ehelyett inkább úgy vélik, ha Karácsony Gergely ellen nem is találnak megfelelő kihívót, akkor majd a közgyűlési többséget akadályozzák meg. Az ellenzékben 2022 tavasza óta kibontakozó vitákat tetézi Orbán „szeretetcsomagja”, melybe beletartozik a szuverenitási törvény, az ÁSZ bírság, és a választási törvény átírása is.

Kunhalmi Ágnes szerint ha az ellenzéken belül a viták tovább folytatódnak, az elbizonytalanítja a jelenlegi ellenzéki szavazókat is, akik emiatt lehet, hogy el sem mennek szavazni. Az MSZP továbbra is tartja magát ahhoz, hogy az önkormányzati és az EP-választáson is közös listára lenne szükség.

Kunhalmi Ágnes mindenkinek azt javasolta, hogy az ünnepek alatt pihenjék ki magukat, és januárra el kell felejteni ezt a 2022 tavasza óta zajló útkeresést, meg kell hallani az ellenzéki szavazók akaratát, és úgy leülni a tárgyalóasztalhoz. 2024-ben nem csak EP-választás lesz, ez már hatással lesz 2026-ra is.

 

Kunhalmi Ágnes azt kéri a választoktól, hogy ne szavazzanak olyan pártokra, akik képtelenek az együttműködésre, hiszen azok egy kormányváltásnál sem fognak tudni koalícióra lépni egymással. Az EP-választáson se szavazzanak együttműködésre képtelen pártokra, hiszen az egész Európai Unió együttműködésen alapul.

„Az együttműködés hiánya nem az MSZP problémája, hanem az egész ellenzéké, és ahonnan mi, MSZP-sek nézzük az egész ország problémája, én pedig azt mondom, hogy nekem ebből elegem van, és elfáradtam. Nem a politizálásba fáradtam bele, az MSZP és egész pártcsaládja sokat tett azért, hogy a településeken, a fővárosban, és az egész országban összedrótozzuk az ellenzéki pártokat, hogy összebékítsük őket.

Olyan konstrukciót teszünk le újra és újra az asztalra, ami képes lenne Orbánt sarokba szorítani, és ha erre a partnereink nem hajlandók, akkor azt mondom, hogy itt a vége, akkor szavazzon mindenki az MSZP-re. Szavazzanak Tüttő Katára, Gurmai Zitára, Harangozó Gáborra és az MSZP listájára!”

Az MSZP az egyetlen párt, aki felismerte mi a tétje az EP-választásnak. Ha Orbán ripityára veri az ellenzéket 2024-ben, annak nem csak magyar, hanem európai tétje is van. Orbán Viktor a saját szélsőjobboldali barátaival próbálja bevenni Brüsszelt. Az ellenzék meg eközben azon vitázik, hogyan takarítsa le a pályát. „Ha Donald Tusk így állt volna hozzá, Orbán barátját soha nem verte volna meg. Ha nekem nem hiszik el, higgyék el a lengyeleknek.”

Kunhalmi Ágnes arra bíztatta a szavazókat, hogy azokat díjazzák, akik össze tudnak fogni, vagy azokat, akik végig erről az összefogásról beszéltek.

A társelnök szerint 2010 óta számos új párt jött létre, majd tűnt el, számos reménység mondta hónapokig, hogy ő majd legyőzi Orbánt. De az igazság az, hogy az egyetlen párt, az MSZP, aki volt már kormányon, és tudja mit és hogyan kellene tenni. Az MSZP mostanra megfizette az árát minden korábbi dolognak, szembenézett azzal, hogy mit nem szabad újra elkövetni, és tovább folytatni az olyan sikereket, mint a panelprogram volt, vagy a tankötelezettség emelése.

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: