Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Nem várt helyről kapott kőkemény kritikát az Orbán kormány csodás szemétszállítási koncepciója. Az új országgyűlési biztos jelentése igen keményen fogalmaz a hulladékgazdálkodásról: Nincs elég pénz a rendszerben,  az állami kuka holding működése egy jogi agyrém, senki nincs ösztönözve a jó gyakorlatok folytatására, az uniós célokat pedig valószínűleg nem fogjuk teljesíteni- összegzi az Index a jelentést

 

Már az elején nem győzzük hangsúlyozni, hogy ezeket a kőkemény megállapításokat egy Fidesz által kinevezett ombudsman írja le.

Az Index.hu számolt be arról az átfogó jelentésről, melyet Alapvető Jogok Biztosa hivatala készített, amelyben a teljes hulladékgazdálkodási ágazat hazai helyzetét vizsgálta meg. A 33 oldalas, november 6-i keltezésű dokumentum szerzője Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója, aki a jelentésben nem kíméli a kormányzati szemétpolitikát, annak gyakorlatilag minden szegmenséről éles kritikát fogalmaz meg.

Az első és legkomolyabb kritika, hogy 7 éve képtelen a Fidesz kormány olyan hulladék gazdálkodási törvényt alkotni, amiben nincsenek ellentmondások.

Tehát, hiába a lassan hetedik éve tartó csiszolgatás, állandó újraszabályozás, a hulladékgazdálkodásban a hatályos jogszabályok ellentmondásosak és folyamatosan változnak – derül ki a dokumentumból.

Azt is leírja, hogy nem segíti az átláthatóságot, hogy hatálybalépése óta a hulladéktörvény legalább 400 (!!!) ponton változott.

Az ellentmondásos, átláthatatlan jogi környezet miatt a szabályozás nem képes célját elérni, ezzel pedig veszélybe sodorhatja nem csupán a közszolgáltatás rendszerének biztonságos működőképességét, sőt magát a közszolgáltatás ellátását is, hanem a környezetvédelem céljainak érvényesülését is – állapítja meg az jövő nemzedékek szószólója.

Az állami kukaholding működését sem kíméli az ombudsmani jelentés: az állami kukaholding., (NHKV) olyan Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv (OHKT) alapján hoz döntéseket, és alapít arra finanszírozási kérdéseket, amely már második alkalommal csak a tárgyév végére készül el. A helyzet groteszkségét jól mutatja, hogy a 2017-es évet meghatározó szemétszállítási tervet csak 2017 decemberében fogadták el.

Bándi szerint külső szemlélő számára úgy tűnik, a kuka holding. tevékenységét tényleges jogkövetkezmények nélkül végzi.

A szemétszállító cégek tehát  nem tudják például, hogy mikor és kihez fordulhatnak, ha az állami kuka holding a jogszabályban rögzített kötelezettségének teljesítését elmulasztotta, vagy úgy érzik, hogy jogával visszaélve hozott döntést.

A másik gyakran felmerülő, ide tartozó gond, hogy az NHKV a közszolgáltatónak nem fizeti meg a szolgáltatási díjat időben, de ennek a kukaholdingra nézve semmiféle következménye nincsen.

Tehát az NHKV Zrt. rendszeresen több hónapos késéssel utalja át az általa ugyancsak késve beszedett díjakból a szemétszállító cégek számára a pénzt. Az ebből fakadó átmeneti vagy tartós pénzhiány immár a biztonságos ellátást veszélyezteti a jövő nemzedékek szószólója szerint. Gazdálkodjon bármilyen racionálisan és hatékonyan egy közszolgáltató a szolgáltatási díj több hónapos késését nem képes ellensúlyozni – áll a jelentésben.

A magyar rendszer hiányosságaira ellentmondásaira több körben figyelmeztette már a kormányt az EU és az OECD, nagyjából hasonló pontok mentén, mint ami a mostani ombudsmani jelentésből kiolvasható. Bándi Gyula szerint az unió és az OECD érdemi figyelmeztetéseire sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani a jövőben, mert azok a jobbítás szándékával készültek és kifejezetten szakmai megfontolásokat tartalmaznak.

Nos téged kedves olvasó arra kérünk, hogy oszd meg ezt a posztot, mert a propaganda média biztos, hogy nem fog beszámolni arról, hogy mekkora káoszt csinált a Fidesz kormány a szemétszállítás területén!

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – 0% PROPAGANDA, 100% IGAZSÁG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here