Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A HVG szúrta ki, hogy a New York Times, tekintélyes amerikai napilap azt vizsgálta karácsonyi cikkében, mennyire tekinthető még demokráciának Orbán Viktor Magyarországa. Szégyen, hogy az Orbáni-politika ide juttatta hazánkat.

Terjedelmes cikk jelent meg a karácsonyi New York Timesban Magyarországról, melyben ismét igen erős kritikát kapott az Orbáni-politika. Túlzás nélkül elmondható, hogy nincsen olyan nap ma már, hogy valamelyik rangos külföldi orgánum ne figyelmeztetne az Orbáni-politika alávalóságára.

A New York Times cikkében szóba kerül a CEU-ügy, a közelmúlt tüntetései, a bíróságok, az állami média, amely az írás szerint kizárólag Orbánhoz hű.

A lap idézi a CEU-rektor Michael Ignatieffet is, aki szerint Orbán rezsimje bizonyos értelemben újnak számít, de a felszín alatt ugyanazokat a centralizált ellenőrzéseket alkalmazza Magyarországon, mint a hidegháború autokráciái.

A cikkben szó esik arról is, hogy a korábban független médiumok tulajdonosaira pénzügyi nyomást gyakorolva, Orbán fokozatosan rávette őket, hogy adják el a barátainak azokat. Közben az állami média teljesen hűséges Orbán Viktorhoz. Megjegyzi a lap, hogy ellenzéki képviselők egy csoportja meglátogatta a múlt héten az MTV főhadiszállást, hogy kérjenek néhány perc műsoridőt, hogy ismertessék a tüntetések álláspontját. Ezt elutasították, majd erővel kirakták őket az épületből.

Megjegyzi azt is a Times, hogy az Orbán szövetségesei irányítják az Alkotmánybíróságot, míg a lojálisok döntenek arról, hogy melyik büntetőeljárás kerül a bíróság elé. Ezért ritka, hogy korrupciós vádak miatt a Fidesz politikusai ellen eljárás indul – de ha még is, csak kevesen hallanának róla, hiszen az Orbánhoz hű média nem tudósít ezekről.

A cikkben megszólal még Jason Stanley, a Yale Egyetem professzora, aki szerint Orbán retorikája egy az egyben fasiszta vezetők stílusát idézi. Stanley hozzáteszi, hogy az Orbán-rezsim egyedül abban különbözik a fasizmustól, hogy itt még nincs Gestapo, az állam feletti ellenőrzés pedig kevésbé az erőszakról szól. A kontroll azonban így is teljes.

Stanley arról is beszél, szerinte miért nem nevezhető demokráciának az, ami ma Magyarországon tapasztalható. Mint mondta, ha egy kormány megakadályozza a nyilvánosság számára a valódi információkhoz való hozzáférést, mondjuk egy propagandarendszeren keresztül, amely mindenkinek és mindig hazudik, akkor a választók minden alkalommal a legfőbb vezetőt fogják megszavazni.

Márpedig ez mindennek nevezhető, csak nem demokráciának. “A demokrácia nem csak egy választási rendszer. Ez egy olyan kultúra, amely tiszteletben tartja az igazságot” – tette hozzá a professzor.

Sajnos a Fidesz propaganda médiája biztos, hogy nem fog beszámolni  arról, hogy milyen kemény kritikát kapott az Orbáni-politika külföldről, ezért kérünk, hogy oszd meg ezt a posztot, hogy mindenkihez eljusson ez a hír.

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here