Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

95 éves korában, december 31-én, délelőtt 9 óra 34 perckor meghalt Joseph Aloisius Ratzinger német teológus-pap, aki XVI. Benedek néven 2005 és 2013 között a katolikus egyház feje volt. Az elmúlt kilenc évben, amióta idős kora miatti fogyatkozó erejével indokolva bejelentette a pápai hivatalról a lemondását, hivatalos megszólítása: Őszentsége XVI. Benedek, emeritus pápa (vagyis kiérdemesült pápa) lett.

„Fájdalommal tudatjuk, hogy XVI. Benedek emeritus pápa ma 9 óra 34 perckor elhunyt a vatikáni Mater Ecclesiae kolostorban. Az emeritus pápa holtteste 2023. január 2-án, hétfő reggeltől a Szent Péter-bazilikában lesz, ahol a hívek búcsút vehetnek tőle” – közölte a szentszéki sajtóközpont szombat délelőtt.

2005. április 19-én választották pápává, első miséjén pedig leszögezte, hogy elődjei irányvonalát kívánja folytatni. Ratzinger két okból választotta a XVI. Benedek nevet. Az egyik, hogy Európa védőszentje Nursiai Szent Benedek, a másik pedig, hogy XV. Benedek, a béke pápájának nyomdokain kívánt járni. Első enciklikáját Deus caritas est (Az Isten szeretet) címmel 2006. január 25-én mutatták be a Vatikánban.

XVI. Benedek 500 év után volt az első német pápa, akit megválasztottak, összességében pedig a nyolcadik. Napi rutinját is német precizitással tervezte meg, a világsajtót pedig német, angol, olasz, francia és spanyol nyelven is olvasta.

2013. február 11-én bejelentette lemondását, amit a Vatikán megerősített. A posztot február 28-ig kívánta betölteni, amelyről aznapi hatállyal le is mondott. XVI. Benedek egészségének hanyatlását nevezte meg a lemondás hivatalos indokaként. A botrányok mellett az is közrejátszhatott a lemondásban, hogy Benedek állítólag nemigen akart pápa lenni, és belefáradt a pápai hivatásba.

XVI. Benedek pápa a Castel Gandolfó-i pápai nyári rezidencián találkozott először utódjával, Ferenc pápával 2013. március 23-án. A volt és a jelenlegi pápa együtt ebédelt, és hosszan elbeszélgettek. Ez a találkozás ihlette Fernando Meirelles A két pápa című 2019-es filmjét, amelyben XVI. Benedeket Anthony Hopkins, Jorge Mario Bergoglio bíborost, a későbbi Ferenc pápát pedig Jonathan Pryce alakítja.

014. február 22-én megjelent a Ferenc pápa által összehívott bíborosi konzisztóriumon, amelyen utódja 18 új bíborost kreált. 2014. április 27-én szintén részt vett a bíborosokkal a Szent Péter téren Ferenc pápa által vezetett kanonizációs szentmisén, ahol utódja a szentek sorába iktatta két elődjüket, XXIII. János és II. János Pál pápát.

2020. június 18-án lemondása óta először Olaszországon kívülre utazott. Hazájába, Németországba repült kis létszámú kísérettel, hogy Regensburgban súlyos beteg bátyját, a pap és egyházzenész Georg Ratzingert meglátogassa. Ez utolsó találkozásuknak is bizonyult, fivére július 1-én 96 éves korában halt meg. Ferenc pápa július 2-án együttérzéséről, lelki közelségéről és imáiról biztosította elődjét.

Az idős pápa mindennapjairól a Vatikáni Rádió számolt be, XVI. Benedek 95. születésnapja alkalmából.

A Mater Ecclesiae kolostor napi rutinja »nem változott azóta, hogy a pápa visszavonult. Mindig a nap legfontosabb részével kezdődik a kora reggel: a szentmisével és a breviárium imáival… Aztán a reggeli és a pihenés ideje következik. Ezután XVI. Benedek a levelezésnek és a délelőtti olvasmányoknak szenteli magát. Időnként jut idő a zenére is az ebédidőig« – számolt be a mindennapokról Gänswein érsek. Délután ismét egy rövid pihenő következik, és időnként a látogatók fogadása. Minden attól függ, hogyan érzi magát az emeritus pápa. Délután »egy kis séta a vatikáni kertekben a rózsafüzér elmondásával, amit ülve végzünk«. A nap vacsora után az olasz nyelvű híradóval és az esti imával zárul.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: