Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az éj leple alatt ismét egy érdekes határozat jelent meg a Magyar Közlönyben, amiből több gazdasági portál is egyértelműen arra következtet, hogy komoly megszorítások várhatóak, többek között a családi támogatások területén. A kormánynak nem túl kedves családi pótlék akár meg is szűnhet.

Meglehetősen romos állapotban van költségvetés, ennek legfőbb oka az, hogy az infláció miatt jelentősen visszaesett a magyarok fogyasztási kedve, így az ÁFA bevételek már 100 milliós nagyságrendben nem teljesülnek a tervezethez képest.

A megjelent határozat világos feladatott ad Varga Mihály minisztériumának:  a közkiadások felülvizsgálatát, mely során a költségvetés legfontosabb kiadási területeit tekintik át, így  az egészségügy, a családtámogatás, a lakhatás, az oktatás és a nagy beruházások mentén felmerülő kiadásokat.

A Portfolio gazdasági portál így fogalmazz: hogy családbarát kormány ide vagy oda, nincs tabutéma: az anyasági támogatás, a családi pótlék, a nagycsaládosok kedvezményei, a babaváró- és lakásprogramok is terítékre kerülnek, és az szja-kedvezmények is.A határozat 15 pontban határozza meg a feladatokat, amiket Varga Mihály pénzügyminiszternek kell majd felügyelnie.

Vargának és csapatának idén év végéig felül kell vizsgálni az egészségügyre, a családtámogatásra és lakhatásra fordított kiadásokat és kapcsolódó adókedvezményeket is.

A munkacsoportnak a megszorítás mértékét is előírja a kormánydöntés: „adott év kormányzati kiadásainak legalább 10 százalékára kiterjedő mértékéig kell megtennie” a felülvizsgálatot.

Tovább részletezve kiderül, hogy a kormány pénzt készül kivonni az egészségügyből is, a határozat szövege szerint: az egészségügyi kiadásokat azzal az elvárással vizsgálják felül, hogy egyes kiadási részterületeken legalább 3 százalékot lefaragjanak.

A család- és lakhatási támogatások területén szintén 3 százalék megtakarítása a cél, amit úgy akar elérni a kormány, hogy egyes támogatási formákat célzottabbá tesz, szűkíti a kedvezményezettek körét.

A tervezet a konkrétan felsorolja, hogy honnan kell ezt a megszorítást előállítani: az egészségügy területén a különböző gyógyszertámogatások, gyógyászati segédeszköz támogatásokról kell lefaragni, míg a családtámogatás területén pedig szinte minden területről: az anyasági támogatástól lakhatási támogatáson át a családi pótlékig, gyermeknevelési támogatásig, babaváró- és lakástámogatásig.

Felülvizsgálhatják a személyi jövedelemadó, a családi adóalap-kedvezmény, és első házasok kedvezményeit, a négygyermekes anyák személyi jövedelemadó-mentességét; valamint a 30 év alatti édesanyák szja-mentességét is- derül ki a határozatból.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: