Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

 47,9 százalékkal lett drágább a nyugdíjasok számára a bevásárlás két év alatt- írja az Mfor immár 16 éve elvégzett Árkosár felmérésére támaszkodva. Mindeközben Orbán-kormány 3 százalék körüli korrekciót lebegtet a nyugdíjasoknak. 

A termékek meghatározásához a Központi Statisztikai Hivatal életszínvonal statisztikáját hívták segítségül, mely egyik táblája mennyiségek szerint tartalmazza, hogy miből mennyit vásárol egy nyugdíjas háztartás egy évben, ezt pedig elosztottuk a hónapok számával.

Noha a kormány rendelkezései alapján július 31-ével kivezették az árstopokat, az érintett termékeket bevonták a kötelező akciók alá, melyek mértékét 10-ről 15 százalékra emelték, látszólag megérzik az idősek a változásokat.

Havi szinten ugyanis ez a Nyugdíjas Árkosárban szereplő 21 termék beszerzési költségének növekedését eredményezte.

A kosarat augusztus első napjaiban 28 502 forintért lehetett beszerezni, ami a júliusi teljes árnál 348 forinttal magasabb kiadást jelent a nyugdíjasoknak. A drágulás mértéke 1,2 százalékos.

Ugyan a kormány a nyugdíjak reálértékének megőrzését tűzte a zászlajára bő egy évtizeddel ezelőtt, ha az Árkosár-index alapján vizsgáljuk meg a nyugdíjak értékét, elkeserítő kép rajzolódik ki.

Különösképp, ha az alacsonyabb ellátásban részesülők helyzetére gondolunk, akik fogyasztási kosárában  jóval nagyobb az élelmiszerek és a lakhatással összefüggő kiadások aránya.

Két év alatt 47,9 százalékkal lett drágább a nyugdíjasok számára a bevásárlás. Amiért most 28 502 forintot kell adni, az két évvel ezelőtt még csak 19 272 forintért volt beszerezhető.

Ezzel szemben a nyugdíjak ezen időszak alatt 37,4 százalékkal emelkedtek, vagyis 7 százalékot veszítettek az értékükből a nyugdíjak. Ennyivel kevesebbre futja a legidősebbeknek manapság.

Az olaj, a cukor és csirkemell esetében viszont lényegében általános körű áremelés történt. Nagyot drágult az olaj, mely átlagára a három hipermarketben 749 forintról 852-re emelkedett, ez 13,7 százalékos drágulást jelent. A csirkemellért átlagban 20,8 százalékkal kell most többet adni, mint egy hónapja: 1499 forint után 1811 forint átlagban a húsféle kilója.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: