Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Központi Statisztikai Hivatal a héten harmadszorra közli friss gazdasági adatait, ma a kiskereskedelmi forgalom alakulásáról érkeztek a mutatók, ezek pedig hasonlóan lesújtó képet festenek a hazai helyzetről, mint előzően publikált adatok. Korózs Lajos, az MSZP szakpolitikusa az adatokat elemezve elmondta,  nagyon sötét hónapok elé kell néznie a magyaroknak.

A KSH  nyilvánosságra hozta a kiskereskedelmi forgalom alakulásáról szóló adatokat, ezek pedig már gyakorlatilag a megszokott módon drámai esést mutatnak. Mind a gazdasági, mind a társadalmi változások lesújtó képet festenek a hazai helyzetről.

A kiskereskedelmi forgalom volumene 7,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszerüzletekben, a vegyesboltokban, a nem élelmiszereket árusító üzletekben, valamint az üzemanyag kiskereskedelemben is drasztikusan csökkent a forgalom. A legfeltűnőbb és a legkiugróbb csökkenés pedig akkor mutatkozik meg, ha ez év januárjától szeptemberéig vizsgáljuk az adatokat, hiszen 9,3 százalékos csökkenésről kell beszélni.

A majd’ 10 százalékos csökkenés pedig a könyvek, bútorok, lábbelik, számítástechnikai eszközökre való kiadások jelentős zuhanásából áll össze, ez pedig azzal indokolható, hogy az élelmiszeren és a gyógyszereken kívül másra már nem tudnak költeni a magyarok. „A magyarok borzasztóan keveset keresnek, amellett pedig borzasztóan sokat dolgoznak” – foglalta össze Korózs Lajos.

A napokban láttak napvilágot a szegénységre és a társadalmi kirekesztettségre vonatkozó elemzések is, ezek is azt mutatják, hogy 20 százalékkal nőtt a szegénységben és társadalmi kirekesztettségben élők száma. Szám szerint több mint 1 millió 800 ezer fő él ilyen körülmények között.

A relatív szegénységi küszöb alatt élők száma, a súlyos anyagi körülmények között élők is drasztikusan növekedett, míg a nagyon alacsony munkaintenzitású háztartások száma csökkent, tehát egyre többen dolgoznak. Azonban a gyermekszegénység száma sajnálatos módon növekedett.

Ismét dinamikusan nő a 65 év felettiek – jellemzően nyugdíjasok – szegénységi rátája is. Ez a mutató sokkal jobban nőtt, mint a lakosság egészére vonatkoztatott. „Hát így őrzik meg a nyugdíjak vásárlóértékét, hogy évről évre egyre több a szegénységben élő nyugdíjas” – összegezte az MSZP alelnöke.

A regionális bontás azt mutatja, hogy Észak-Magyarország erősen leszakadt az ország többi részétől, az adatok szerint ebben a régióban minden harmadik ember szegénységben él. A szegénységi ráta itt majdnem 32 százalékos.

A KSH közölte a romák szegénységi rátáját is, ez pedig szintén lesújtó, hiszen ez 61,7 százalékot mutat, a romák közel fele pedig mélyszegénységben él. Ezzel párhuzamosan pedig a nagyon alacsony munkaintenzitású háztartások száma csökkent, így kijelenthető, hogy a romák is egyre többen dolgoznak.

Az egyenlőtlenségeket mutató statisztikai mutató pedig szintén elkeserítő számokat produkál, hiszen tovább növekedtek az egyenlőtlenségek az ország különböző részein.

„Nincs ez így jól, most már a héten a harmadik nagyon-nagyon lesújtó statisztikai adatot kellett itt elemeznem. Sajnos nincs jó hírem, nagyon sötét jövő vár a következő hónapokban a magyarokra” – foglalta össze a tragikus adatokat Korózs Lajos szocialista alelnök.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: