Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Hiller István, az MSZP választmányi elnöke KlikkTV Mélyvíz című műsorában adott egy terjedelmesebb évértékelő interjút 2023. utolsó napján

Hiller István úgy látja, hogy a 13 év kétharmados kormányzás után a magyar oktatás színvonalát tekintve, rosszabb állapotban van, mint amikor 2010-ben átvették a kormányzást.

Szerinte a  hatalom nem bízik a pedagógusokban, pedig a legmélyebb emberi viszony, amikor egy nagyobb tudású ember egy nyitott gondolkodású fiatalnak megpróbálja átadni, amit rábíztak, és amit tud – mondta  Hiller István,

Hiller István szerint, az oktatás színvonalának hanyatlása azóta indult meg amióta kivették az önkormányzatok és közösségek kezéből az iskolákat, ész nélkül központosítottak, bevezettek egy olyan nemzeti alaptantervet, amelyhez képest a ’70-es évek maga a modernitás. Az ellenőrzési rendszer, a tanügyi igazgatás – minden a régi rendszer egészen szélsőséges példája.”

Ez egy újfeudalizmus – fogalmazott a szocialista politikus arról, hogyan is látja ma az ország hatalmi helyzetét. „Ha a feudalizmust ábrázoljuk, akkor csak egy függőleges vonalat kell rajzolni, mindig van valaki fölöttem, de ha te vagy az uralkodó, akkor mindenki alattad van.

A polgári berendezkedés az egy vízszintes vonal, ott mindenki mellett állunk, azért mondták régen, hogy polgártárs, és aki kiemelkedett közülük, az a többiek akaratából, és időszakosan emelkedik ki.

A feudalizmusban, az ispánok és vármegyék időszakában ezt a történelmi múltra fogják, de azt nem mondják, hogy ehhez hozzátartoznak a szabad városok, a függetlenség, a polgári gondolkodás helyszíne, de miért? Mert azt egy fej nem akarja.”

Az egy fej koncepció visszahozza azt, hogy területenként, közösségenként ugyanez a módszer, hogy ahol élsz, ott mindenhol van valaki, akihez igazodni kell – magyarázta Hiller István.

„Mi hiszünk abban, hogy az emberek problémáinak kezelésében a demokratikus megoldás jobb, mint az egyszemélyi, de nem a választások tükrében, hanem hosszú folyamatok tükrében, inkább kezdünk kisebbségben lenni.”

Az a jobb ennek a közösségnek, az országnak, ha a változás demokratikus irányba megy, de nem tudom azt mondani – a hosszútávú folyamatokat figyelve –, hogy ez így lesz. Ha nem teszünk érte, csak szemléljük, és legfeljebb baráti társaságban, szombat este morgunk, akkor kisebbségbe fogunk szorulni – mutatott rá a politikus arra, hogy tenni is kell azért, hogy a helyzet megváltozzon.

„Ha a választásokat országos szinten nézzük, kisebbségben vagyunk. Helyi szinten erősen tartjuk magunkat és a magyar demokrácia helyi bástyái ma az önkormányzatok. A helyi közösségek megerősítése, a demokratikus gondolkodás helyi, városi, fővárosi megerősítése ma a magyar történelemben többet jelent, mint, hogy ki a polgármester.”

Minden demokratikusan gondolkodónak legyen az érdeke, hogy ezeket a bástyákat megerősítsük, ne csak megtartsuk – utalt a fél év múlva esedékes önkormányzati választásokra.

A demokratikus berendezkedés a jogállam kérdése, a döntési mechanizmusok átalakulása az egyes demokratikus intézmények leépítése egy viszonylag szűk társadalmi, intellektuális réteg kivételével beszédtéma lenne egy szombat esti társaságban, ellentétben a nyolcvanas évek második felével – tette hozzá Hiller István.

„Nekünk azt kell tudni megfogalmazni, hogy az a jobb neked, a családodnak, a gyerekednek, ha demokratikus berendezkedés van, azt is meg kell tudni fogalmazni, hogy a pénztárcádnak és a körülményeidnek is jobb. Ennek a beültetése nehéz, de nemes feladat.”

Hiller István úgy összegezte, „demokratikusnak lenni hosszabb távon eredményes, ennek a hívó szavait kell megtalálni, mert az mindenkinek és az országnak az érdeke”.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: