Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium megkezdte a raconkátlankódó orvos megrendszabályozását.  A Magyar Orvosi Kamara álláspontja szerint az eddigi demokratikusan választott etikai testületek helyett, most a belügy által vezért orvos etikai ügyekben eljáró szervek lesznek. Az ügy kapcsán közleményekben feszülnek egymásnak a dokik és a BM.

Az orvosoknak a napokban kell dönthetnie arról, hogy részt vesznek-e a Vármegyei Etikai rendszer létrehozásában. A Magyar Orvosi Kamara vezetősége közleményben szólalt meg. Az orvosoknak azt tanácsolják, mérlegeljék a következőket, mikor arról döntenek, munkájukkal segítik az új rendszer létrejöttét, vagy inkább passzív ellenállással kivívják egy tiszta, transzparens, az orvos és beteg érdekét is szolgáló rendszer létrehozását.

Az Orvosi Kamara szerint a Kamarától az etikai eljárásokat valótlan ürügyet kreálva vette el a kormányzat, vita nélküli, 3 nap alatt levezényelt parlamenti döntéssel. Emiatt bírósági eljárások indítása mellett döntöttek.

A Kamara leszögezte, hogy eddig az orvosok szabadon, demokratikusan választották az etikai bizottságok tagjait, álláspontjuk szerint a továbbiakban a Belügyminiszter irányítása alatt álló szervezethez tartoznak a bizottságok, és előre kijelölt tagokból lehet őket választani.

MOK azt is sérelmezi, hogy az új etikai kódex, az eljárások szemlélete több évtizedes visszalépést jelent, orvosnak és betegnek is elbizonytalanító, visszaélésekre adhat lehetőséget. Nyomokban sem tartalmazza azt a reform irányt, amit a Kamara megkezdett.

Pintér Sándorék közleményben szóltak vissza az lázongó dokiknak. A tárca közleménye szerint a Magyar Orvosi Kamara olyan valótlan állításokat tartalmazó felhívást juttatott el tagjaihoz, amely passzív ellenállásra buzdítva meg akarja akadályozni az orvosi hivatásrend etikai bizottságainak létrejöttét. (mondjuk az utóbbi mondat felét jól látják)

A belügy szerint az új rendszerben kizárólag a hivatásrend tagjai minden külső befolyástól mentesen választhatják majd meg az új etikai bizottságokat, és az új rendszerben a korábban közmegelégedésre tevékenykedő etikai bizottsági tagok értelemszerűen folytathatják munkájukat.

Az orvosi etikai eljárások tervezett új rendszerében csak az etikai bizottságok járhatnak el. Az eljáró etikai bizottságok tagjait a hivatásrenden belül kizárólag az orvostársadalom tagjai választhatják meg közvetlen választás útján. Az etikai eljárásban politikai, államigazgatási, társadalmi szervezet nem választhat, nem jelölhet etikai bizottsági tagot – áll a tárca közleményében.

A korábbi rendszerrel ellentétben nem választható etikai bizottsági tagnak kórházi vagy egyetemi vezető. Az etikai bizottságok saját maguk választják meg vezetőiket. Mindezek alapján senki nem tudja befolyásolni az egyes etikai eljárások kimenetelét. Technikailag a választást az egészségügyi szolgáltatók rendszerének üzemeltetője bonyolítja le. Véleményük szerint ez a választás tiszta és áttekinthető.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy mint minden a Fidesz világban: tiszta, áttekinthető és demokratikus…. még annál is demokratikusabb.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: