Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Több ezren tiltakoztak szenteste, azaz vasárnap Belgrád belvárosában a december 17-i választások megismétlését követelve, a tömeg be akart törni a városi közgyűlés épületébe is, ezért a rendőrség könnygázt vetett be– közölte a szerbiai közszolgálati televízió.

Eseménydúsan telet a szomszédos Szerbiában a Szentesete, bár tegyük gyorsan hozzá, hogy az országban élő többségi szerbek, nem december 24 és 26 között ünneplik a karácsonyt, hanem január elején. Az országban kisebbségben élő magyaroknak, azonban igencsak furcsán alakult az ünnepük, ugyanis hatalmas tüntetések voltak Szerbiában.

Az ellenzék egy hete tiltakozik, mert úgy gondolja, hogy számtalan csalás történt a múlt vasárnapi előrehozott parlamenti, tartományi és önkormányzati választásokon.

A politikusok éhségsztrájkolnak, valamint az országos választási bizottság épületénél tiltakoznak, szentestére, tehát vasárnapra pedig tömegtüntetést jelentettek be.

Aleksandar Vucic köztársasági elnök vasárnap este az elnöki palotából közvetített üzenetében mindenkit nyugalomra intett, és kijelentette: semmilyen forradalom nem zajlik.
Vucic elmondta, hogy más országok titkosszolgálatai figyelmeztették a hivatalos Belgrádot a közelgő tiltakozásokra.

Különösen Oroszország nyújtott ilyen információkat a hatóságoknak – mondta Ana Brnabic szerb miniszterelnök. Vucic beszéde után több szerb politikus is, köztük a kormányfő is, arról kezdett beszélni, hogy az ország egy új Majdanra készül.

A szerb nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülése után Aleksandar Vucic december 24-én este másodszor is az ország lakóihoz fordult. Az elnök közölte, hogy a rendőrség folytatja a letartóztatásokat, és mindenkit megtalálnak, aki részt vett a zavargásokban.

Nem számít, hol bujkálnak, nem bújhatnak el. Politikai szeszélyek miatt nem lehet szétverni a szerb államot– tette hozzá.

Azért kellemes dolog, hogy a szomszédban a köztársaság elnöke egy kellemes kis politikai leszámolást jelentett be az ellene tiltakozókkal. Érdekes karácsonya lesz a vajdasági magyaroknak.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: